Менделсон е представител на романтизма в музиката. Романтизмът е интелектуално

...
 Менделсон е представител на романтизма в музиката. Романтизмът е интелектуално
Коментари Харесай

Историята на Менделсоновия марш

 Менделсон  е представител на романтизма в музиката. Романтизмът е интелектуално придвижване в живописта, музиката, поезията и изобщо в културата и обществото, което се заражда от края на XVIII век в Европа и доближава своя разцвет в интервала сред 1800 и 1850 година. От една страна, романтизмът е реакция на индустриалната гражданска война, а от друга, протест против аристократичното общество и политическите правила на Продвещението и против научното усъвършенстване на природата и нейните феномени. Менделсон е учредител на програмната концертна интродукция. Известни негови произведения са: " Сън в лятна нощ " (откъдето е фамозният " Сватбен марш " ), Концерт за цигулка и оркестър, " Шотландска симфония ", " Италианска симфония " и други.

 Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) е композитор от еврейски генезис, диригент и пианист, роден на 3 февруари 1809 година в Хамбург, Германия. Роден е в богатото и интелигентно семейство на банкер от еврейски генезис Авраам Менделсон, което постоянно е посещавано от най-видните интелектуалци за това време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария декор Вебер, Карл Церетел и други Негов дядо е еврейският мъдрец Мойсей Менделсон, създател на придвижването " Хаскал " (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче одобряват християнството и трансформират семейството си на Менделсон Бартолди. Почитателите на Менделсон настояват, че през 19-ти век единственият, който можел да се мери с него, е великият Моцарт.

 Съвременниците на Менделсон го определяли като дете знамение, тъй като стартира да взима пиано на 6-годишна възраст, на 15 написва първата си симфония за оркестър, а на 16 основава „ Сън в лятна нощ “ за пиесата на Шекспир. През младите си години Менделсон работи като следва класическите обичаи в музиката. На 20-годишна възраст извършва за първи път “Матеус Пасион ” на Йохан Себастиан Бах – 80 години след гибелта на известния композитор. Прави няколко турнета като пианист в Европа, по-късно заема влиятелни музикални постове в Дюселдорф. Менделсон е създател на Лайпцигската консерватория. Сред фамозните му произведения са " Концерт за пиано и оркестър ", " Концерт за цигулка и оркестър ", " Италианска симфония ", клавирни пиеси и сонати, квартети, кантати и доста други.

 Сборникът, прочут като Lieder ohne Wort ( " Песни без думи " ), състояща се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е един от последните му шедьоври, които оставя на света. През 1838 година се дами за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен спрямо другите композитори от този интервал. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз, които биват мощно повлияни от бурните си сантиментални връзки, до момента в който Менделсон се любува на фамилната си идилия. От брака си със Сесил, Менделсон имал пет деца. Освен като един от най-известните представители на романтизма в музиката, Менделсон е запомнен от поколенията и като първия диригент, който употребява диригентска палка. И несъмнено, най-много със своето световноизвестно произведение, съпровождащо брачните церемонии в хиляди ритуали по света и до през днешния ден.

  " Сватбеният марш " е част от увертюрата " Сън в лятна нощ ", годината на основаването на марша е 1842, а на 25 януари 1858 година той е изпълнена за първи път в Лондон. " Сватбеният марш " се утвърждава като подобен след сватбата на принцеса Виктория (дъщеря на кралица Виктория - Англия и принц Федерик Уилям - Прусия).

 Не всички хора обичат класическа музика, само че даже и тези, които не са фенове на тази област несъмнено са изпитвали тръпка, слушайки прословутия “Сватбен марш ” на Менделсон. Може би доста постоянно, някой от Вас си тананика неумишлено " Сватбения марш "! Наистина в цяла Европа (и не само) той е част от най-прекрасната гала за всеки човек – моментът, в който младоженците се вричат в обич и честност един към различен. За жал след серия от сърдечни удари, Менделсон умира на 38 годишна възраст на 4 ноември 1847 година, само че след себе си оставя извънредно благосъстояние.

Инфо: www.weddingburg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР